Wethouder Bert van Alphen (emancipatie) hijst op de Internationale dag tegen homofobie en transfobie (17 mei) de inclusieve vlag bij de ingang van het Haagse stadhuis. Op deze dag vraagt de gemeente Den Haag aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag staat ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, Biphobia, Intersexism and Transphobia). De inclusieve vlag symboliseert dat iedereen in Den Haag zichzelf mag zijn.
“Het is belangrijk om regelmatig bewust stil te staan bij queerfobie. Door het hijsen van de inclusieve vlag vraag ik ook vandaag uw aandacht voor de nog steeds bestaande negatieve gevoelens tegenover queer personen. Laten we dit niet alleen vandaag, maar het hele jaar door bespreekbaar maken”, zegt wethouder Bert van Alphen.
Inclusieve vlag (Progress Pride-vlag)
De inclusieve vlag is een uitbreiding van de regenboogvlag. De vlag heeft naast de bekende regenboogstrepen ook een driehoek met de kleuren zwart en bruin en de kleuren van de transvlag (roze, wit en blauw). De kleuren staan voor queer personen van kleur, trans-personen, non-binair en personen die leven met HIV, aids of eraan zijn overleden. De nieuwe kleuren vormen een pijl, waarmee de ontwerper, Daniel Quasar, een grotere nadruk wil leggen op meer inclusie en vooruitgang.
In Den Haag mag iedereen zichzelf zijn
De gemeente wil toe naar een inclusieve samenleving waar iedereen zichzelf mag zijn. Dit gaat verder dan het hebben van lesbische of homoseksuele gevoelens, of het ervaren van een andere genderidentiteit. Het is voor veel Haagse inwoners nog altijd niet vanzelfsprekend om over seksuele geaardheid of genderidentiteit te praten. “Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in onze stad, zegt wethouder Van Alphen, daarom hijsen wij vanaf nu vier keer per jaar de inclusieve vlag.
De inclusieve vlag wordt ook gehesen op Coming Out Day (11 oktober); Paarse Vrijdag (2e vrijdag van december) en de Hague Pride. Daarnaast hijst de gemeente de Transgendervlag op Transgender Visibility Day (31 maart) en de Internationale Transgender Gedenkdag (20 november) om zo aandacht te vragen voor de acceptatie van seksuele diversiteit en genderidentiteit.
Waarom staat de gemeente stil bij IDAHOBIT?
Op deze dag staan organisaties en overheden overal in de wereld stil bij de ongelijke behandeling en discriminatie van queer personen. Discriminatie, onveiligheid en ongelijke behandeling van queer personen is vandaag de dag nog steeds aan de orde. Wereldwijd zijn er maar weinig landen die bescherming bieden tegen discriminatie of geweld omwille van seksuele geaardheid, genderidentiteit of expressie. Homoseksuele handelingen worden vandaag de dag in ruim een derde van alle landen nog steeds beschouwd als criminele daden.
Pas in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Op 17 mei 1990 werd besloten om homoseksualiteit als psychische aandoening van de lijst te schrappen. In bijna de helft van alle landen ter wereld is homoseksualiteit strafbaar. In een tiental landen wordt de doodstraf opgelegd. In veel landen bestaat geen wettelijke erkenning van de identiteit van transgender of genderdiverse personen en worden intersekse personen gedwongen.